Direktlänk till inlägg 2 juli 2014

Titans vilja och förmåga

Av Frida - 2 juli 2014 14:56

Idag var det ganska varmt och soligt på morgonen. Vädret har varit väldigt omväxlande de senaste dagarna nu och det är svårt att planera hästträningen då. Imorse hämtade jag i vart fall ut Titan för att träna. Titan kändes väldigt trött och loj och det blir han alltid när det är varmt. Jag har ridit honom de senaste gångerna och han har jobbat fint men känts trött när det har varit varmt. Därför funderade jag på vad jag skulle göra och kom fram till att jag skulle kunna behoven om lite spansk skritt och kanske bugningar varvat med lite longering. Titan fick på sig en kapson i alla fall.

På ridbanan kändes han loj, så jag tänkte att jag bäst kunde börja med spansk skritt som brukar få upp hans uppmärksamhet. Det räckte med att jag själv höjde mina ben framför honom så kunde han göra en serie med steg. :-) Beröm och godis! :-) Efter ett par upprepningar gav jag mig då jag vet att han snart tröttnar på övningen och jag bad honom buga istället. Mycket fint gjort! :-)

För att Titan skulle få röra på sig lite också bad jag honom om att gå ut på volten, det gör han klockrent. :-) Det är inga problem lydnadsmässigt för Titan, han är mycket uppmärksam på mig även fast han ser slö ut. Det enda, och det är väl inte så litet, problemet är att han hänger på sina bogar och gärna skjuter sig runt på volten, framförallt i trav och galopp. Jag vet precis hur illa det är men även om jag vill korrigera honom så får jag ibland motstå frestelsen. Jag vet nämligen att om jag går för hårt på honom så upplever han det som om jag trycker bort honom. Jag ber därför om ett litet försök och att han tar min korrigering några gånger, sedan låter jag honom vara. Jag vill inte ta bort hans vilja att vara nära mig, den är viktigare än att han gör saker, som han har svårt för, korrekt. Uppmuntran är bättre, även om jag så klart uppmuntrar och berömmer när han gör fint ifrån sig. :-)

Jag tänkte sedan att Titan kunde få röra sig fritt på ridbanan och kanske galoppera på lite. Ute på tur är marken så hård för honom och jag vill inte förstöra hans leder med höga tempon på onödigt hårda underlag.
Jag tog därför av kapsonen och bad honom springa iväg. Faktum är att han gjorde en mycket fin sättning och vändning på bakdelen för att springa iväg. Mycket elegant! :-)

Jag knatade bortåt längs långsidan för att mana på honom och då inträffar det märkliga att han väljer att vända runt mig och hålla sig på en volt omkring mig, som nyss när jag hade kapson och lina på honom. :-) Han håller sig på ett replängds avstånd och jag kan be honom om att variera gångarten. Jag byter varv och han gör samma sak där. :-) När jag ber om galopp vill Titan gärna komma nära mig och göra så fin samlad galopp han kan. Jag vet att den har sina fel och brister, han trycket sig runt med sina bogar istället för att lyfta sig runt, men han är tyvärr inte bättre skapt än så. Hur det än är försöker jag be honom om lite större volt och lite bättre galopp och Titan gör försök till det. Hans ärliga intention att försöka ge mig det han tror att jag vill ha gör mig alldeles varm i hjärtat. :-)
När jag rör mig på ridbanan följer han med, han snabbar på om jag ökar tempot och han vill vara med mig, upplever det jag som.

När jag på slutet sätter mig ner för att ta kort på honom är han uppmärksam på mig. När jag förflyttar mig bortåt kommer han snart efter. :-) Denna vilja har jag svårt att finna anledning till att trycka bort. Var häst jobbar efter sin förmåga och Titans förmåga är måhända inte så stor men hans vilja om att vara till lags är desto större.     

#ridkonst

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards