Direktlänk till inlägg 23 november 2012

Bättre galopp på Titan, Perla och Gloria!

Av Frida - 23 november 2012 06:48

 


Igår kände jag mig lite trött och inte riktigt på humör för att rida, så jag bad Erik att rida Titan efter mina instruktioner. Erik hann inte så mycket mer än sitta upp och skritta fram, innan han tröttnade.    Titan är inte den mest lättridna hästen och det gick helt sonika inte särskilt bra. Därför hoppade Erik av och jag klev upp istället. Jag upplevde inga större problem, utan det var en vanlig dag på Titan. Jag har skrivit om det förut, och det är det att handen får inte ersätta skänkelns roll i ridningen, dvs upplevelsen att få hästen mjuk i munnen. Titan har inte särdeles mycket motor i sig själv, så därför är det viktigt att med skänkelns hjälp få honom att kliva framåt med sina bakben.

Jag började att rida öppna och sluta på volten i varje varv, byta varv genom att rida diagonalsluta och sedan några steg i förvänd sluta i det nya varvet innan jag bytte ställning och böjning.


Jag visade Erik på en övning som jag snappade upp från Facebook häromkvällen (tror den kom som exempel från Nuno Oliveira). Den består i att rida öppna längs långsidan, sluta längs kortsidan och när man når andra långsidan vända runt i en liten vändning på bakdelen och sedan fortsätta i diagonalsluta mot andra långsidan. När man når andra långsidan, gå över till en förvänd sluta och vända runt så att man på det sättet byter varv. Mitt på ridbanan sitter man om och byter ställning och böjning och så fortsätter man samma övning i andra varvet. Denna övning gjorde jag igår igen i både skritt och trav.


Jag red också öppna längs långsidorna, diagonalsluta in mot mitten och en liten vändning där för att rida tillbaka till samma långsida. Detta i både skritt och trav.


Erik sade att Titan såg väldigt fin ut, han klev väl under sig med sina bakben, och det syntes att jag förändrat min ridning och vilken effekt det haft. Jag har fortfarande en del problem med att jag blir lite stel i kroppen eftersom det är svårt att driva hästen framåt utan att bli spänd i kroppen (sitter jag för avslappnat så stannar motorn i Titan en viss anspänning behöver jag förmedla), och att handen inte är riktigt följsam alltid, men jag försöker tänka på det.


Galoppen igår kändes riktigt bra. Jag märker att hans vänstra bakben inte är okej, särskilt när det gäller höger galopp och samling av den. Vänster bak vill inte riktigt gripa in mot tyngdpunkten. I vänster galopp och samling känns det bättre, då vänster bak bara behöver vara en stötta att vända runt.

Det sista vi gjorde var att få en riktigt bra känsla i vänster galopp i samling. Titan började stånka och stöna, så jag vet att han tog i. Dock hade jag inte lagt an en massa press på honom, utan han tog i av fri vilja. Jag satt mest upprätt och försökte att inte störa honom och komma ur balans. Jag vet att han inte orkar särdeles mycket, så efter några riktigt bra språng avbröt jag och avslutade passet.   


 


Perla jobbade jag från marken, men igår hade jag en kapson med fast nosjärn. Jag tycker nog att det inte spelar så stor roll, kanske att den med fast järn blev lite tydligare och särskilt när det gällde att hindra henne när hon blev alltför energisk.

Perla försöker jag nu få att behålla skritten, gå in i en övning, gå tillbaka till skritt på volt. Samma sak i trav. Hon tenderar att när övningen blir berömd, stanna upp och vänta på en godis eller klapp. Jag försökte igår få henne att behålla gångarten hon befann sig i och det gick bra ändå.


Perla har lite svårt att få bättre skankböjning eftersom hon är ganska rakhasig, men hon förstår ändå vad jag menar när jag toucherar henne med spöet ovanför svansroten. Det är något vi får jobba med, för att få henne att sätta sig bättre baktill. Energi har hon, det gäller bara att få henne att använda den till att vinkla lederna i bakdelen mer och inte springa så mycket framåt.


Vänster galopp tar hon och gör den ganska väl. I höger galopp tenderar hon att springa och rusa, så igår bad jag henne om att röra sig lite mindre framåt i trav, gå i sluta, samla sig för touchering på korset, tillbaka på volten och samling på volten innna jag fattade galopp i höger varv. Då blev galopen mycket bättre, mer uppåt än framåt. Erik som tittade på sade att det blev stor skillnad mellan de första galopperna hon tog, mot de senare när jag dessförinnan bett om mer samling.

Perla var mycket duktig igår, och det känns som att det går framåt, särskilt när galoppen förbättras. Det är myrsteg, men ändock.   


Gloria igår provade jag också en kapson med fast nosjärn, och jag upplevde nog samma fördelar som på Perla. Dessutom ligger den still, och rör sig inte om hästen rör huvudet upp och nedåt. Gloria blir lite irriterad på för mycket signaler på nosen, så för henne var det nog bra med något som satt stadigt och still.

Gloria hade jag egentligen samma tänk med som på Perla, fastän ingen direkt samling innan galoppen, men att hon däremot skulle behålla gångarten i övningen och även efter övningen. Lite mer energi framåt i slutan på volt i skritt så att hon inte stannar upp för mycket.


Toucheringen på svansroten gillar inte Gloria, så jag försöker att bara visa spöet ovanför svansroten och få lite effekt av det. Det är samma som med slutan på volt, jag behöver inte röra henne med spöet utan det räcker att visa det mot det läge som jag lägger an spöet. Hon visade att hon kan vinkla bäckenet i både skritt och trav, så det gick fint.


Galoppen försökte jag få henne att fatta på mindre volt så att det inte blir fullt så mycket fort framåt, utan lite mer kontrollerat. Jag vet ju att hon kan fatta galopp i båda varven, så nu kan vi höja svårighetsgraden lite tänkte jag. Höger galopp är den hon har svårast för, men det gick förvånansvärt bra att fatta både höger och vänster galopp på volt, bara jag tillförde tydlig energi och visade vad jag ville.   

 
 
Anna

Anna

23 november 2012 08:52

Jobba hästen från marken är så bra!! Kul att läsa om dig och dina hästar!

http://shabbylife.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards