Direktlänk till inlägg 14 november 2012

Duktiga hästar, men sned Gloria?

Av Frida - 14 november 2012 17:50

Under gårdagens träningss med Titan igår provade jag åter igen Ride On-paden som jag fått låna från min väninna. Jag tycker att paden är riktigt trevlig, fast nu med all denna värme i luften (7-8 plusgrader) så blir det onekligen lite varmt med både pad och schabrak och vinterpäls under. Dessutom har jag själv långkalsingar under byxorna, så jag kan inte påstå att jag frös igår. Det är inte undra på om hästen känner sig lite trött och däven alltså, och lite grand så kändes Titan igår, det var inte riktigt samma strävsamhet i honom som det varit passen innan.

I helgen klippte vi faktiskt Titans hals, just för att har sådan tät päls och blir varm av relativt lite träning. Igår var första träningspasset med den klippta halsen, men just då kände jag att det hade varit skönt med en helklippt häst.   Titan kändes i alla fall ganska fin, men inte så pigg och framåt. Relativt jämn i höger och vänster varv, fastän vänster bak märks av mer att det är lite svagare. Det blev öppna och sluta i skritt och trav på volt och längs långsidorna, även diagonalsluta på långsidorna. Inga direkta större svårigheter även om samlingsgraden behöver bli högre.

Jag red sedan samlad skritt längs långsidorna, samlad öppna och sluta och vändningar. Jag red nog lite mer framåt än på stället, just för att energin saknades lite mer än vanligt, jag tyckte ändå Titan kändes ganska lätt framtill, jag hade inte mycket motstånd i tyglarna.


Erik, sin vana trogen, jobbade med Disto under tiden jag red Titan. Igår hade han med sig en mjuk borste och borstade Disto för första gången och det gick väldigt bra. Tydligen stod Disto och gäspade, sträckte på sig, tittade vad Erik styrde med. Erik kunde nog borsta överallt, benen, magen och så var inga problem.   Nästa träningspass får det bli en snäppet hårdare borste. 

Efter träningspasset fick Titan rulla sig på ridbanan och Disto gjorde genast sällskap!   

     


Perla har satt tjock björnpäls så hon kändes svettig redan innan träningspasset började! Till helgen ska vi klippa henne också, på halsen som Titan.

Det blev longering av Perla igår. Jag vill fortsätta jobba henne från marken ett tag och se vad som händer. Sist när jag red på henne upplevde jag att markträningen nog hade haft effekt i skritt och trav, men galoppen hade hon ungefär lika svårt för som sist när jag red henne mer kontinuerligt.

Perla är av naturen väl skapt för körning. Igår märkte jag det väldigt tydligt. Dels hur hon skjuter på bakifrån och att hon gärna hänger på bogarna, kommer gärna för djupt med sitt huvud och ser då ut att gå i framstupa läge.

Hon skjuter på mer med höger bak får jag en känsla av och det resulterar i att hon i höger varv skjuter sig ut över vänster bog. Hon förböjer sig lätt och tappar ut vänster bog i höger varv. Jag tror att det också är därför hon har svårt att ta en bättre samlad galopp i höger varv. I slutan är det lätt hänt att tappa vänsterbogen väldigt mycket utåt och den är det svårt att korrigera från marken.

I vänster varv känns Perla rakare och hon tappar absolut inte ut högerbogen på samma sätt som vänsterbogen i andra varvet. Hon kan ta bättre samlade galoppsprång i vänster varv och får bättre med sig bogen i slutan.

Samling i skritt och trav börjar komma bättre, hon förstår att inte öka hastigheten eller takten nämvärt när jag toucherar på bakdelen, däremot ogillar hon att man petar med spöet där, jag är inte hårdhänt, men hon blir väldigt irriterad av toucheringen. Vid manken ser jag inga tecken på att hon blir irriterad över att jag petar på henne där, utan det är just bakdelen.

Hur som haver är Perla en väldigt positivt sinnad häst och hon gillar att röra på sig. Igår fick hon busgaloppera också en del på volten. Allt behöver inte vara så förbaskat svårt och ambitiöst hela tiden utan hon kan få ta ut sin energi om hon vill det och samtidigt behålla glädjen i det hon gör.

Perla verkade nöjd efter passet, men hon vill inte, som killarna, rulla sig, fastän det erbjöds.   


Lilla Gloria sedan, hon var så duktig så! Jag satt på henne med tyglarna och styrde, medan Erik stöttade med longerlinan. Det kändes som om det gick rätt bra att styra, hon följde bra. Däremot kände jag att hon var ojämn i varven, så när vi hade styrt klart uppsuttet så kände jag av henne från marken längs långsidorna. Öppna och sluta i vänster varv, samt även diagonalsluta och vändning var inga problem. Dito i höger varv var inte riktigt samma... Öppnan gick skapligt, men slutan den gick bara inte. Gloria förstod mycket väl vad jag menade och placerade sig rätt, men när hon skulle kliva in med vänster bak, så svängde höften liksom tillbaka. I vändningen var det också svårt att få med sig vänster bak, det gick knappt heller. Jag tror att hon har sträckt sig eller gjort något annat så hon har dragit på sig en ordentlig stelhet/snedhet. Nu har jag försökt att få tag i en equiterapeut som jag vet är riktigt bra, jag hoppas att hon har tid att komma någon dag. Tills dess är det väl bara att försöka träna på och kanske i alla fall inte göra läget sämre.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards