Direktlänk till inlägg 12 februari 2012

Tre gånger i rad

Av Frida - 12 februari 2012 10:34

 


Träningspassen med Titan fördelar sig något ojämnt. Igår var det tredje passet på raken som vi åkte till ridhuset, och jag förväntade mig att Titan kunde kännas lite trött. Mycket riktigt var han lite trött, men vi jobbade med samma som den senaste tiden, dvs samling och skolor i alla gångarter. Han hade riktigt bra tretaktig galopp igår, vi galopperade några långsidor upp och ner i ridhuset utan att han lade sig på och blev tung. Jag fick lite mer "storhästgalopp"-känsla, än den korta, struttiga, passgalopp som han är född med. :/ Han börjar få riktigt bra takt i galoppen!

Jag tänker lite som så att man jobbar med samling för att förbättra gångarterna, men sedan är det också så att upprepning av övningen stärker densamma. När man väl kan galoppera i tretaktig galopp, är det bra att utöka sessionerna än att nöja sig med några få bra språng. Okej om de första sprången må vara bäst, men jag låter Titan galoppera på i en normal takt/tempo för att få in flytet så att säga. Dock bryter jag av innan jag känner att han blir för trött för att orka galoppera mer. Skillnad vore om han galopperade i passgalopp och jag lät honom fortsätta galoppera så, då blir ju inte den tretaktiga galoppen bättre utav det och ju tröttare han blir, ju mer passtaktig blir galoppen. Knappast går den åt det andra hållet i alla fall. Nu kan han hålla ren tretakt och då vill jag gärna låta honom jobba i den också och även få upp lite kondition.

Samma är ju med traven. De första stegen må vara bäst, men upprepning och ridning i ren travtakt så slappnar nog hästen av mer och rörelsen går mer genom kroppen.


I förrgår bjöd han på en alldeles fantastisk galopp-piruettansats i vänster varv! Jag vill inte kalla det för piruett, för det är det ännu inte, men det är en bit på vägen. :) Galoppen överlag förbättras hela tiden, det är häftigt att uppleva förbättringen från gång till annan.


I torsdags red jag på stång och bridong, och det är en rätt bra betsling om jag ser till mina fördelar utav den. Med bridongen kan jag lyfta Titans huvud och med stången kan jag be honom om att länga ut överlinjen. Dock är inte Titan så jätteförtjust i att ha flera bett i sin mun, och just tredelat bridongbett med lösa ringar har han väl aldrig gått särskilt väl på, utan han har skramlat runt med bettet i munnen onödigt mycket.

På slutet av torsdagens träningspass provade jag lite med skolhalten. Dock tenderar Titan att lägga huvudet på sned och tippa nosen inåt och då tycker jag att en kapson gör sig bättre.

I fredags testade jag därför att börja med att sätta på en longerkapson (av kedjemodell) och starta med longering. I longeringen funkade kapsonen mycket bra, men när jag satt upp och skulle rida med den så hänger Titan sig på kapsonen. Stången kan då inte göra något annat än att länga överlinjen, så man har inget verktyg att lyfta upp hans huvud/nacke med. Efter en kort stund hoppade jag därför av och så tränsade vi med bridong och kandarstång igen och då gick det mycket bättre.


Igår provade jag att rida på en portugisisk unghäststång. Hur den ser ut syns på bilden som hör till detta inlägg. Tanken med att rida på denna stång är att den ju är konstruerade ungefär som en Pelhamstång så man kan fästa en tygel för att ha som vanligt tränsbett och en tygel i hävstången. Hävstången är kortare än på den kandarstång som jag har, och det kan det vara både fördelar och nackdelar utav. Nackdelen är att ju mer man rör sin hand, desto längre skänkel borde man ha för att det ska kännas i hästens mun, men en längre skänkel gör också att hästens motstånd inte känns lika väl i ryttarens hand. Ju längre hävstång - ju mer övertag tar ryttaren. Dock är det så att en kort hävstång på bettet gör att om ryttaren har en ostadig hand så blir det oftare onödiga signaler i hästens mun.

Jag anser nog dock att om man är en riktigt skicklig och känslig ryttare så kan man rida på en stång med långa skänklar, för tanken är då att röra händerna endast ytterst lite och att hästen svarar på den subtila signalen. Den ryttaren tar inte mer i tygeln för att hästen inte svarar.

En oerfaren ryttare rider nog bäst på tränsbett ändå, om denne ska rida och träna på egen hand. Även om ryttarens hand är dålig, så har hästen bättre möjlighet att "ge svar på tal" när ryttaren är dålig i handen.


Jag trivs ganska bra med att rida på tredelat bett med parerstänger, men nackdelen är att när man jobbar med samling så kan hästen höja huvudet för högt utan att ta med sig nacken uppåt. I det fallet när man tar i tränsbettstygeln så svarar hästen inte alltid med att gå framåt/nedåt, eftersom man kanske använder tygeln för att lyfta hästen, och det kan då hända att hästen går än mer upp med huvudet istället.


När jag rider med kandarbetsling så låter jag oftast stångtygeln hänga och jag vill även ha en väldigt lätt kontakt på bridongtygeln. När jag behöver lyfta, så höjer jag mina händer ett kort ögonblick. Tanken är då att hästen ska följa med tränsbettet uppåt och då direkt låter jag min hand sänkas/gå framåt. Det är inte så ofta jag behöver använda stångtygeln, men om jag känner att jag behöver den, så finns den där.


Ja, det här med betsling kan man ha långa och många tankar/diskussioner om. Man kan väl rida på vad som helst, det är ryttarens skicklighet som begränsar denne, antar jag. Men, likväl så kan man ha samma argumentation gällande sadlar, spö, sporrar etc. Det finns skickliga ryttare/hästmänniskor som har känsliga hästar och som på nolltid kan rida dem oerhört vackert utan vare sig sadel eller träns. Riktigt den kategorin tillhör inte jag själv, erkänner jag villigt... Så, jag använder olika redskap, utvärderar dem och varierar mellan dem jag tycker passar mig bäst för tillfället.


Just nu har jag tankar på att bygga med eget LG Bridle och prova på Titan. Jag tänkte att man ju lika gärna borde kunna ta ett vanligt "ponnyhackamore" men byta ut nosdelen mot en läderrem. Då borde signalen bli ungefär densamma som med ett LG Bridle. Jag ska testa någon dag, om jag kan leta upp mitt gamla hack och dessutom få fatt i en bra rem. :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards