Direktlänk till inlägg 15 september 2010

Godkänt väpnarprov!

Av Frida - 15 september 2010 11:52

Pust! Nu har jag faktiskt inte haft vare sig tid eller ro att skriva i bloggen på några dagar, men nu har jag en kort stund över! :-)


I måndags gick lektionen ovanligt bra! Titan kändes mjuk och fin och det mesta vi tränade på flöt som det skulle. Sökning framåt nedåt till höger och växla till vänster och vice versa, öppna, sluta, diagonalsluta, traversale och renvers fungerade fint i både skritt och trav. Efter avslutad lektion sade Bent: Good, then let's make the squire test tomorrow afternoon.


Sagt och gjort, igår skulle jag alltså rida väpnarprovet på eftermiddagen. Av någon anledning blev det dock ändrat, eftersom Bent och Bianca skulle iväg någonstans då, så det bestämdes på morgonen att jag istället för min lektion, skulle rida väpnarprovet. Spänd och nervös tog jag ut Titan, som för stunden kändes trött och sur. Det är svårt att förklara, men vissa dagar känns han så himla positiv till allt, och andra dagar är bara dåliga. När vi gick in i ridhuset släpade han hovarna i marken, och jag kände att oj, oj, hur ska detta gå...

Resultatet var att det gick inte bra. Ingenting fungerade fint och smidigt, det var springigt, emot handen, för lite energi osv. Jag kunde bara inte hitta rätt sätt att få Titan på humör. Inte blev det bättre av att jag inte "red fram" något heller innan, jag visste inte hur tanken var att jag skulle göra. Således godkändes inte ridningen som väpnarprov, och Bent talade också om vad som var dåligt. Måndagens ridning var så mycket bättre och det hade godkänts.


I vilket fall som helst beslöts det att jag skulle försöka igen på eftermiddagen, bara några timmar senare.

Denna gång red jag fram, jag kände då att det var inte som i måndags, Titan var inte hundra på topp, så jag var osäker på hur det skulle gå. Nåja, hur som haver så påbörjade jag själva programmet och det kändes ok, lite brist på energi, men bättre i handen. Mitt under programmet fick jag hjärnsläpp, och visste inte vad jag skulle göra härnäst, det var efter diagonalsluta undan höger skänkel, och jag hade just gjort halt i vänster ställning. Jag fick då en kort påminnelse av Bent om vad jag skulle göra, och därefter fick jag minnet tillbaka. Ibland blir det sådär, jag glömmer totalt bort mig, och det är väl en anledning till att jag ogärna rider program. Rätt vad det är blir jag osäker på var jag är och vad jag ska göra härnäst. I varje fall, jag ställde om till höger ställning, ryggade och fortsatte resten av programmet i trav, och därefter galopp på volt.

Efter avslutad hälsning var Bent bättre nöjd och godkände det. Det enda som han tyckte kunde vara bättre, var just piruetterna åt vänster, och det är ju dem som vi haft så mycket strul med. I måndags gick de så mycket bättre, men igår var de sådär. I vilket fall var det tillräckligt och skillnaden mot förmiddagen var stor, så därmed blev jag titulerad väpnare.   


Bent sade också att nu kan vi gå vidare och jobba på andra saker, vad som kommer härnäst. Bl a longerprov (vilket vi redan har klarat av då när vi blev filmade inför Marc Lubetzki), och annat.


Igår kväll åt vi middag inne hos Bent och Bianca - jättegod sallad till förräd, zuccini till huvudrätt och mascarpone till efterrätt! Det var verkligen utsökt!   Bent utbringade också en skål för mitt godkända väpnarprov. :-D


Efter en lång kväll, så var det dags för mig och Franzi att gå till sängs, och när vi kom till våra rum var klockan bortåt elva på kvällen! Tufft när klockan ringer 5.30


 
 
Ingen bild

Kicki

16 september 2010 14:25

Grattis!

 
Gabriele

Gabriele

20 december 2010 11:10

hej,
jag upptäckte din blogg pga av att jag letade efter Håkan Lundells hemsida. Kikade in och tyckte det var jätte intressant och roligt. Jag är hästfysioterapeut och jag la naturligtvis märke på de svårigheter du beskriver din häst har. ( Även jag anlitade Håkan som jag ycker är fantastiskt))Hoppas du tar inte illa upp att jag känner för att tipsa dig lite? Att han är sur ibland just på följande dag , kan helt enkelt bero på träningsvärk . Håkan sa att han hade en gammal skada. Detta gör att hästen väldigt länge sysslade med kompensationsrörelser (fel muskelutveckling)och därmed äger även i fortsättningen en överansträngning lätt rum. Akademiskt ridning är perfekt för att få hästen att röra sig rätt. Men gamla skador gör även att muskulaturen har förkortat sig mycket där var skadan satt. Nu går ju akademiskt ridning ut på mycket samling. Lika viktigt är att hästen verkligen få sträcka ut sig tillräckligt mycket i alla gångarter. Du säger att han har mycket lättare till höger än till vänster. Det kan bero på att hela höger sidan är är kortare och behöver stretchas ut mycket och varsamt, eller att det finns något skelletärt skada kvar. Pauser dagen efter arbetet verkar din häst behöva. Med pauser menas fysioterapeutiskt skritta ut i skogen i lång form, även massager är mycket bra. Nu vet jag naturligtvis inte hur du gör och kanske gör du allt detta. Men en sak är oftast så. Förbättras något under själva träningen, men är lika dålig dagen efter och ingen träning verkligen hjälper då ligger något djupare, mer bestående skada som gör att det inte blir någon riktigt framsteg.

Lycka till med all din ridning och din häst, god Jul och hoppas du inte tar illa upp.
MVH Gabriele

http://www.gyas-hasticentrum.se

Frida

20 december 2010 16:58

Hej Gabriele och tack för ditt svar! =) Jag tar absolut inte illa upp, utan uppskattar det verkligen.

Det är så att ingen direkt har kunnat säga elelr gissa vad det är som är knasigt med Titan. Detta känns också bara i ridningen, det syns inte på något annat vis. Det är ingen som ser felet när jag rider, mer än att det är svårare i vänster varv att göra vissa saker, men då tror de flesta att det är mig som felet sitter hos.
Jag märker stelheten, eller vad det nu är, för det första när jag just satt upp. Jag ger då ibland Titan en godis, och alltid vänder han sitt huvud åt höger för att få en godis från min högerhand. Nu senaste tiden när jag verkligen observerade detta, så har jag börjat ge godis från vänster hand, även om han alltid frågar efter godis från höger hand. Ibland ger jag både från vänster och höger vid samma tillfälle.

Det har alltid varit något knasigt med Titan, men jag får aldrig fram exakt vari felet sitter. Ifall det är medfött, eller en skada som uppstått någon gång i livet.
Som 4-åring noterade en bekant till mig att Titan undviker att bära vikt på vänster bak, så sedan dess har jag trott att vb är svagare någonstans. Kanske är det så att felet sitter någon helt annan stans, än i ett bakben?

Jag upplever nog att stelheten/svårigheten minskade med träning. När vi höll igång som bäst 2007/2008 så var det mycket mindre påtagligt. Höger och vänster sida var ganska lika. Nu, så är skillnaden enorm, och nu har Titan stått i ett par års tid, med endast ytterst lite ridning. Han har gått på lösdrift hela tiden. Undrar hur det skulle vara om han tillbringade nätterna i stall en tid? Om stelheten skulle bli bättre eller sämre...?

Nu är det vinter och mörkt och kallt. Vädret inbjuder inte direkt till uteritter, eller längre ridturer.

Jag ska tänka på att varannan dag rida med stort fokus på avslappning och lång och låg ram. De dagar jag tränar honom mer samlat, dvs med öppna och sluta i lite kortare ram, så ska jag ta och börja stretcha hans ben framåt och bakåt. Vi gjorde så när vi tränade intensivt ett tag, och jag upplevde det som att Titan uppskattade det. Han lättade självmant på benen, även om de väger "ett ton" att lyfta. ;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards