Direktlänk till inlägg 5 november 2009

Rollkur - när ska det klassas som djurplågeri?

Av Frida - 5 november 2009 16:43

Åter igen går vågorna höga om rollkur, eller hyperflexion som det också kallas. Jag är inte till fullo insatt i ifall rollkur är exakt detsamma som hyperflexion, men jag har sett utövningarna av både sådant som kallas rollkur och sådant som kallas hyperflexion.

Vad är det då jag ser? Jag ser hästar som lider, klart och tydligt. Det är inga lyckliga välmående hästar som ser stolta ut i blicken. Det är inga förnöjsamt spelande öron och lugna ögon.


Är det så svårt att undgå att se att hästarna lider av det? Måste vi ha en vetenskaplig rapport som baseras på undersökning under lång tid och på välkända institut? Det verkar nästan så. Det ska forskas in absurdum innan det offentligt ska erskännas att hästen t ex mår bra av att vistas utomhus i flock, att den mår bra av att ha fri tillgång på grovfoder etc. Varför kan man inte studera den vilda hästen som djur? Är det så svårt att begripa att en häst är ett djur med instinkter lika väl bevarade som hundar och katter och andra djur som vi håller oss med? Vad skiljer apan på zoo mot den vilda apan i träden? Varför försöker man skapa så naturliga livsbetingelser för djur på zoo, men inte för hästar?


Rollkur och hyperflexion är lätt avgjort djurplågeri. Eftersom de som nyttjar metoden ändå vinner priser så kommer den inte att förbjudas på länge. Inte förrän sponsorer och publik tar avstånd från utövandet så kommer ett förbud inte att sättas. Det tror jag det.


Här är för övrigt länken till tidningen ridsport där det står mer om rollkur och även en del kommentarer till artikeln:

http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=261512

 
ANNONS
 
Viveca

Viveca

6 november 2009 13:31

Håller helt med dig! Hemskt! Frågan är vad det ger ryttaren som (om han/hon har något innanför pannbenet) måste kunna se att hästen inte mår bra. Sådant här är verkligen baksidan med ridsport. Hade allt skett utan några pengar inblandade och på amatörnivå så hade hästarna haft det bättre, tror jag. Varför fortgår annars t.ex tuppfäktning, tjurfäktning och hundkapplöpningar? Det finns mycket vi människor åsamkar våra djur, men när ska reglerna bli hårdare för att förhindra detta? Eller är det kanske dags att ta bort prispengarna?
Ännu ett bra inlägg av dig! Tack!

http://perasperaadastra.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se