Alla inlägg under maj 2009

Av Frida - 2 maj 2009 18:35

Idag har Erik och jag varit på P.R.E-dag på Gesta gård. Vi åkte dit för att vi ville bekanta oss lite mer med rasen P.R.E, dvs Pura Raza Espanola. Eftersom det skulle vara representanter från rasföreningen där, tänkte vi att det kunde vara ett bra sätt att ta reda på mer om rasen. Dessutom var det påannonserat att Christofer Dahlgren skulle vara där för att göra en uppvisning med Fardelejo, hans P.R.E som han köpt från Agneta (som driver Gesta gård).

Vi åkte dit riktigt tidigt på morgonen, var där redan när dagen startade, klockan 10. Lite smått förvånade var vi allt att vi var nästan först där, men vi betalade vår inträdesbiljett och satte oss på läktaren.

Dagen började med visning av saluhästar. Mestadels var det unghästar, men några äldre hästar fanns också till salu. Visst kunde vi se lite skillnad på vad som var bättre respektive mindre bra hästar, men det är ju lättare att se det ju äldre hästen är. Det måste vara svårt som oerfaren att köpa ett föl, om man inte är väldigt insatt i avel och förvärvningar.

Efter ett antal hästar var det dags för lunch. Först tänkte vi åka iväg någon annan stans för att äta, men sedan bestämde vi oss för att trots allt luncha på anläggningen. Erik råkade då överhöra ett samtal om att Christofer inte skulle komma. Det lät ju inte så bra för vår del, för han var ju en av anledningarna till att vi ville åka till Gesta just denna dag.

Under lunchen kom vi i samspråk med några andra personer där, som påtalade att de tyckte att inträdet var väldigt dyrt, det rörde sig ju bara om hingstvisning och saluhästvisning. För en familj med två tonårsbarn skulle inträdet bli 600 kr (200 kr per vuxen inkl. fika, och 100 kr per barn 12-18 år). Nu när det ryktades om att Christofer inte skulle komma heller så kändes det ju ännu mindre prisvärt... De som vi pratade med tyckte att 50 kr var ett lagom inträdespris, och att fika kunde ingå i det, man gör ju reklam för sin verksamhet med en sådan här dag.

Efter lunch gick vi tillbaka och satte oss för att titta på resten av dagen, efter en stund lät Agneta meddela att Christofer mycket riktigt inte skulle komma, han hade fått förhinder.


Summa summarum så var dagen inte mycket mer än saluhästvisning och lite hingstvisning. Visst hade de lite ridinslag, men inte så säreget att det var värt 200 kr. Vill man se hingstar så har ju flera stuterier egna hingstvisningar, som för det mesta brukar vara gratis. Vi kommer nog härförleden istället göra besök på just sådana visningar, om vi vill se hingstar vill säga.


Vi diskuterade i bilen på väg hem detta med inträdeskostnad. Ska man betala sådana här summor pengar, så vill vi att det rör sig om regelrätt undervisning, eller verklig show. Det är ju rätt vanligt att det hålls dressyrclinics där man får betala en entréavgift, och att tränaren vänder sig mycket till publiken när denne tränar ryttaren inne på ridbanan/i ridhuset. För en hingstvisning var det en dyr dag, som vi inte kommer att besöka igen om det kostar så här mycket, tyvärr. :(


Nåja, lite material från Svenska avelsföreningen för P.R.E fick vi med oss hem, och det var en del intressanta papper. :=)

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards