Direktlänk till inlägg 24 maj 2009

Hur man påverkas av andras åsikter

Av Frida - 24 maj 2009 16:40

Under alla dessa år som vi har haft Nordsvenskar som ridhästar, så har folk alltid menat på att de inte är ridhästar. Det känns nu nästan pinsamt när folk frågar vad man har för häst. En del ställer frågan: Har ni också ridhästar? Vad ska man svara då..? En Nordsvensk är ju ingen häst som avlas fram för att ridas på, så nej, vi har inga ridhästar, vi har Nordsvenskar som vi rider på, blir svaret.


Jag är faktiskt riktigt trött på att folk alltid ser ner på en bara för att man har en Nordsvensk


Eftersom det är som det är, så har jag tröttnat på detta och att ständigt kämpa på - vad finns det att bevisa liksom? När vi nu därför funderat på vad vi ska betäcka Perla med, så har vi valt att titta bort från de Nordsvenska hingstarna. Vad har vi att hämta där? Vi som vill ha ridhästar? Visst, vi vet att det inte blir den ultimata ridhästen bara för att man tar sitt egna sto här hemma och betäcker med den bästa hingsten i världen, men eftersom folk ändå tycker att vi borde rida på andra hästar, så känner vi att vi nog kommer att välja en annan hingst. Egentligen spelar ju rasen ingen roll, utan egenskaperna.


Det som ligger närmast oss hjärtemässigt är PRE eller Lusitano. Tittar man på vilka hästar som använts som förädlare, så har fullblod alltid använts till det. Fullblodsaraber är ju den renaste hästrasen i världen - sägs det. Nåväl, arabhästar har kanske inte just det vi söker just nu. Så vad är det vi söker nu? Tja, i grund och botten är det väl en ädlare häst med lite lättare och smidigare kropp. PRE och Lusitano används faktiskt till ganska mycket av sina landsmän, och de spanska hästarnas kroppskonstitution är ganska trevligt tycker jag. Frågan är också vad vi fick in i våra svenska hästar under den tiden då vi fick spanska hästar som gåvor från utländska kungligheter. Säkert en hel del ädlare blod gissar jag på.


Halvbloden är oftast ganska stora och de faller oss inte riktigt i smaken kanske, annars är de ju en "erkänd" ridhästras. Det finns många trevliga halvblod, men jag vet inte om typen går riktigt hand i hand med vad vi söker.


Fördelen med de spanska hästarna är att de alltid verkar så lätthanterade, de rider oftast på sina hingstar och kastrerar dem sällan. De går omkring med dem i grimma som ingenting. Här i Sverige anses det ju mer eller mindre livsfarligt att handskas med hingstar.


Tittar man på t ex Nordsvenska Brukshingstar, så verkar de inte nedärva typen lika tydligt som halvbloden gör, tycker jag. Man kan titta på en Nordsvensk hingst och sedan finna att dess avkommor kan se väldigt olika ut. Jag tycker att man oftast på andra hästraser kan se stora likheter mellan hingstar och deras avkommor.


Hur vet man då hur en avkomma kan förväntas att se ut? Om man tittar på hingstens generationer bakåt, och de ser väldigt olika ut, så borde det i rimlighetens namn också bidra till att hingstens egna avkommor kan se väldigt olika ut, beroende på vad den ärvt från tidigare generationer?

Om man däremot har en hingst vars förfäder är av samma typ, dvs inga kraftiga avvikelser, så borde man väl kunna förvänta sig att avkommor efter den hingsten inte blir alldeles olik pappan? Detta förutsatt att stoet har förfäder som heller inte är alltför olika varandra i typen förstås.


Nu finns det ju de som tycker att det är helt fel att ens tänka på att korsa två raser med varandra, men hur många gånger har inte det gjorts tidigare? Då hävdar somliga att Nordsvensken som ras är så liten, att man verkligen borde värna om att hålla den ren. För vems skull, undrar då jag? Vem är det som vill köpa det tilltänkta fölet, för alla de kostnader som det innebär att ta fram ett föl? Priserna för ett rasrent Nordsvenskt föl är inte så höga. Möjligen om du har ett riktigt fint och rastypiskt sto som du korsar med en lämpad hingst. Har du ett klass 2 sto utan särskilda meriter så lär ju ingen bry sig om avkomman efter henne, trots att den är rasren och aldrig så trevlig.


Vi tänker väl som så här, att vi kommer ganska troligt inte att fortsätta vår era med Nordsvenskar efter de hästar som vi har nu, utan nästa hästar som vi införskaffar kommer att ske efter andra önskemål och visioner än vad vi hade då vi köpte Titan och sedemera Perla. Om någon promt skulle vilja ha en avkomma efter henne och glatt betalade vad det kostade att ta fram det fölet, då skulle vi visst kunna låta betäcka henne med en utvald Nordsvensk hingst. Åt oss själva däremot, så har vi andra önskemål...


Får jag sätta upp några önskemål, så är det en lättare häst med mindre bål och längre ben, gärna kvadratisk i typen. En rygg som är normalbred och inte kräver enormt breda sadlar. Dessa breda sadlar gör att jag får ont i mina höftleder, så det är rent utav opraktiskt utav det skälet. En lättare hals, som inte är fullt så stark. Ett mindre huvud som det är lättare att köpa träns till. Bra hovar, raka ben, inte så mycket hovskägg. Gärna ben som klarar av lite hoppträning. Hästen ska vara uthålligare och kunna springa fortare och längre sträcka. Ha bättre grundgångarter. Lynnet ska givetvis vara bra!

Det var ganska omfattande önskemål ser jag, men så har jag ju också funderat under några år och kommit fram till en del som är viktigt för mig. Man kan inte köpa den perfekta hästen, ej heller med säkerhet avla fram den, men när man ska utöka sin hästskara, så är det nog snällast mot både häst och människa att fundera på vad det är man söker, sedan ställa upp de sakerna i prioriteringsordning.

 
 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

2 juni 2009 11:08

Hej! Du har inte många kommentarer på dina intressanta funderingar;) Lite konstigt men man börjar väl fundera själv, hehe. Min sambo som varit stuterichef på ett arabstuteri brukar säg; hingstarna vet inte om att de är hingstar, han tycker inte det är något märkvärdigt med dem. Ett sto kan vara väl så lynnigt. Apropå betäcka Nordsvensk med annan ras är det knepigt, precis som Islänningen är den (nästan) en naturras d.v.s mycket gammal. Islandshästen har ju också speciella extra gångarter och blandning blir sällan bra, ofta direkt dålig. Tror ni skulle gilla Lipizzanern med Andalusiskt påbrå. De är mycket rörliga, tempramenstfulla och har naturlig fallenhet för samling. Min sambo brukar säga att vilken häst som helst går bra under en duktig ryttare;) Fan trot! Men i hans fall är det sant.
Grattis till Erik hovslagre. Vi väntar just hit en barfotaverkare.

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Frida

7 juni 2009 17:20

Det var intressanta aspekter, att Nordsvensken är en gammal ras. Förvisso är nog Islandshästen en riktig ur-ras, medan Nordsvensken har fått lite av varje inkorsat genom åren, för att undvika inavel.

Frågan är ju då hur man vet VILKEN ras man ska titta på? Hur skaffar man sig erfarenheter av andra raser? Man kan ju inte gärna köpa sig en häst av varje ras. ;) (Eller vissa kanske kan det, men inte vi.)

Som det är nu så längtar jag bara efter en häst med mer uthållighet och mer allroundförmåga och som inte blir fet på ingenting. Jag hade en alldeles fantastisk ridupplevelse på en arabhäst för några år sedan, den hästen var underbar. Kunde rida den hur lätt som helst, öka på galoppen för att sedan lätt ta ner till lugn galopp igen. Mitt lilla "ånglok" har en ganska lång stoppsträcka. *rodnar*

 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

7 juni 2009 20:36

Som spekulant har man ju möjlighet att prova olika hästar/raser;) men annars är det väl fullt tillräckligt att SE hästarna under bra ryttare. Man tittar på gångarterna förstås och om hästen har naturlig resning får man mycket "på köpet". Med Nordsvensken menar jag den ursprungliga nordiska hästen, en sådan måste ju ha funnits innan man började med rasavel och korsade in både fullblod och ardenner. "Föreningen Nordsvenska Hästen 50 år 1924-1974" av Sven Dyrendahl är intressant läsning.

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

7 juni 2009 20:52

http://www.nordiskridhast.se/eva_artikel.htm
En bra sida om Nordsvensken;)

http://www.barasaras.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Länkar

RSS


Skapa flashcards