Direktlänk till inlägg 11 april 2009

Cassie akut in till djurkliniken!

Av Frida - 11 april 2009 19:07

I förmiddags märkte Erik och jag att något var väldigt fel med Cassie, det första jag noterade var att när hon skuttade in och ner från fönsterbrädet så sprang hon förbi matskålen och in i hallen där hon omedelbart bums lade sig ner och sträckte fram framtassarna. Hon som alltid har sprungit raka vägen till matskålen, visade helt plötsligt inget intresse för den.


Egentligen började det hela igår, vad vi kan erinra oss. Cassie såg ut att skela med ögonen och pupillerna var ovanligt stora. Vi tänkte dock inte mer på det just då. Tanken slog oss aldrig att hon kunde vara sjuk.


Idag i varje fall, så kunde hon liksom inte höja huvudet, det var som fastlåst i ett hängande läge, nästan med hakan emot bröstet. Ögonen uppspärrade och med stora pupiller. I övrigt verkade hon inte så besvärad, hon viftade lite irriterat på svansen, men hade stora svårigheter med att röra huvudet. Först började alla möjliga tankar snurra i huvudet på mig, hon uppträdde nästan dement, tyckte jag. Hon har varit ovanligt kelig på sista tiden, tycker jag, och så nu såg hon nästan lite frånvarande ut på blicken.


Jag började febrilt leta på internet efter vad det kunde vara. Vi har inte katterna vaccinerade, och tankarna som slog mig var givetvis kattpest och kattsnuva. Efter att ha hittat att ett symptom på något av ovanstående (jag minns inte vilket) kunde vara brist på aptit, provade Erik att ge Cassie en korvskiva. Den åt hon nöjt upp. Däremot ville hon inte ha särskilt mycket av chokladglass från Lidl, något som hon annars brukar gilla.


Vi ringde genast till Valla djurklinik, och då kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Mellan hulkningarna försökte jag osammanhängande redogöra för hur Cassie betedde sig. Personalen på djursjukhuset upplös mig om att vi borde känna igenom Cassie för att se om hon hade ont någonstans, och om vi skulle åka in kostade det 1500 kr enbart i jouravgift. Efter en stund när jag lugnat mig och vi tagit oss samman kände Erik igenom Cassie. Inget ont någonstans och hon verkade normal i det avseendet. Ingen feber heller, 38,60 hade hon. Vi överlade en liten stund och beslöt oss snabbt för att agera nu. Om vi åkte in idag så kostar det förvisso extra i och med att det är jourtid, men vi skulle aldrig förlåta oss själva om vi väntade tills på tisdag och att allt hopp då är ute, om det är något riktigt allvarligt, som kunnat hindras med ett snabbt ingripande. Cassie verkade inte alls må bra, så vi ringde till Valla djurklinik och berättade att vi skulle komma in om en timme.


När Erik tog fram transportburen klev Cassie självmant in i den, nästan som om hon förstod att det var något som inte var rätt.


Väl framme på Valla tittade en veterinärassistent genast på Cassie. Hon berättade att kaliumbrist kan få katter att inte kunna lyfta på huvudet. I så fall skulle blodprov kunna påvisa sådan brist.

Efter en liten stund kom veterinären in och undersökte Cassie. Till slut fick hon också en kanyl insatt i frambenet där de tog ett par ampuller med blodprov. Efter ca en halvtimme kom ett resultat fram, och det var att Cassie hade försämrade levervärden. Hennes gulaktiga slemhinnor och även öron visade också på något med levern som är fel. (Erik kollade Cassie i munnen hemma, och han tyckte då att hon inte var så gul som hon såg ut inne på Valla.)

 Tydligen kan dåliga levervärden komma sig av att katter inte äter ordentligt, rentutav går på svält. Så är ju inte fallet med Cassie, men visst, idag verkade hon inte alls sugen på mat. Eftersom matskålen står framme med torrfoder hela dagarna, så har vi inte jättestor koll på vilken katt som äter hur mycket, men detta med huvudet som hänger märkte vi först ordentligt i förmiddags.


Veterinären tyckte att Cassie behövde vara kvar hos dem för att fler prover ska tas och fås svar på, och sedan kommer de givetvis att göra det som krävs. De upplös oss noga om att i och med jourtid nu en påskhelg så blir det snart ganska stora kostnader, men vi har ju Cassie försäkrad åtminstone. Sedan är det så att liv inte kan värderas i pengar. Givetvis lämnade vi kvar Cassie på Valla, lättade över att vi trots allt beslutat åka in dit, än att vänta tills helgen är över.


Nu väntar olycklig väntan. Imorgon 11-12 är det telefontid och då ska vi ringa för att höra hur Cassie mår. Hon får så klart vara kvar där så länge som det behövs, men vi hoppas för hennes skull att vistelsen inte blir så långvarig och att det faktiskt är kaliumbrist som orsakar hennes hängande huvud. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Av Frida - 25 augusti 2014 14:21


Distinguido blir tryggare och lugnare för varje träningspass. :-) Han mig också oftast gnäggande och hummande i hagen när jag kommer för att hämta honom, det är en härlig syn. :-) När jag nu borstar honom slappnar han också av mer och mer, han stå...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Kentaur.nu med Blogkeen
Följ Kentaur.nu med Bloglovin'

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se