Direktlänk till inlägg 18 maj 2008

Dagen efter riduppvisningen

Av Frida - 18 maj 2008 12:20

Igår hölls det en Nordsvensk hästdag hos oss. Mogge på Österby Smedja var den som höll i det mesta kring arrangemanget och han hade bett oss om en liten riduppvisning.

Det fanns en rad utställare där, bland annat Floby Överskottslager som hade med sig allt möjligt. Erik och jag kikade runt en del, innan det var dags för mig och Titan att bjuda på en riduppvisning. Med tanke på hur många människor som samlats utanför gräshagen där Titan och jag skulle hålls, så fick jag stora skälvan. Jag var fruktansvärt nervös och skakade i hela kroppen när jag satt upp. Underlaget lämnade mycket att önska, det var en gräsplätt där gräset slagits dagen innan och själva plätten var väldigt ojämn med gropar och ojämnheter överallt. På något vis lyckades vi i alla fall genomföra någon slags uppvisning. Jag visade skolorna i skritt och trav efter bästa förmåga samt även lite galopp. Titan var inte på det bästa humöret efter att ha stått ensam i hagen och dessutom tror jag att han tyckte att det var väl jobbigt att behöva trava och galoppera på underlaget, han verkade en hel del besvärad av det. Piaffen var heller inte något lätt att jobba med,, men publiken applåderade i vart fall efter avslutad uppvisning. :)

Charlotte, en nyfunnen bekantskap var där tillsammans med sin sambo Magnus och de fotade mig och Titan. Här är en bild på galoppen.


Galopp


Charlotte och Magnus fotade även en bild när vi jobbade med piaffen, men den har mycket att önska. Nu var det ju ett par månader sedan vi aktivt jobbade med piaffen och det var inte så lätt för varken mig eller Titan, dock försökte vi så gott det gick igår och det är bara att jobba vidare med arbetet!

Även om jag inte alls är förtjust i att visa upp en bild där det fattas mycket, gör jag ett undantag denna gång. Jag tycker att det är oerhört viktigt att vara medveten om sina brister och fel och vad man behöver jobba med, för annars är man kanske inte kapabel till att förbättra. Titan var märkbart irriterad av underlaget och det märktes att det var mycket jobbigt, det jag bad honom om.

Jag kan ju säga lite av vad jag tycker fattas i bilden: Först och främst står Titans framben under honom, det är en ej godkänd piaff eftersom triangulering är ett mycket allvarligt fel. Anledningen till trianguleringen är att han inte är tillräckligt lyft i framdelen, han behöver komma upp mer med sitt huvud och får då också automatiskt med sig frambenen längre fram och så kan han lyfta frambenen högre.

Vinklingen i korset är ok, det behövs inte mer vinkling i korset, då är risken att han istället trycker upp det istället för att sätta sig baktill. Vinklingen i bakbenen är också ok och han lyfter bakhovarna framåt. Man ska inte kunna se undersidan av bakhovarna, om man står bakom hästen, när den piafferar.

Min sits är heller inte den bästa. Jag behöver räta upp mig mer och tänka samling med min egen kropp, jag hänger framåt.

 Tygeln är hängande, och det är väl ok. Jag önskar ju kunna få Titan att piaffera enbart för min sits, och då vill jag inte behöva bromsa honom framtill. Handen kan fungera uppresande, men den ska inte bromsa in hästen i piaffen.

Det finns en hel del att anmärka på och säkert har jag glömt något, men jag vill visa att jag är medveten om våra brister.


Ansats till piaff


Sammantaget kan jag säga som så att med tanke på gårdagens förutsättningar, så är ansatsen till piaff ok, men den är absolut inget att eftersträva som slutligt mål. Mycket arbete kvarstår tills det är en riktig piaff, dvs som i sin förlängning kan leda till levad. Hur som helst så försökte vi igår och vi kommer att fortsätta träna tills vi en dag förhoppningsvis kan visa upp en piaff som är så bra som vi kan prestera. :)

 
 
Ingen bild

Lollo

20 maj 2008 16:17

Hej du!

Nu har jag kollat hur det gick på uppvisningen. Jättekul att du kunde visa så pass mycket iallafall, och jag måste ju bara säga att ni ser jättefina ut såhär långt. Visst är inte piaffen perfekt, men vad kan man begära under de förhållanden du hade. Mig impar ni allafall jättemycket på!!! :-)

Jag tittade in oxå för att kolla om du hade haft den där mannen med sadelkollarmanicken hos dig. Du måste höra av dig och berätta direkt när han varit hos dig. Den där manicken skulle jag verkligen vilja prova oxå, tror du att han åker hit upp någongång??

Själv håller jag på att deppa ihop på allting: Philip är jätteöm i ryggen, även om hältan verkar ha gett med sig. Det känns så otroooligt tråkigt att vi får tillbaka problemet från vintern, och så länge jag inte vet riktigt varför, så rinner mina drömmar om vacker ridning ut i samma takt som tårarna över hur suuurt det känns. Vi fick ju ställa in skokloster, och jag vet inte heller hur det blir med Piet Bakker om en och en halv vecka. Carolina är snäll och låter mig vänta med att lämna besked. När det känns som värst vill jag avboka Bent oxå, men det går förmodligen inte Suz med på, med mindre än att någon av oss har läkarintyg...

P-M Andrén kommer hit den 28:e och kollar honom, och idag fick jag tag i en equiterapeut (som jag blev rekommenderad) som tipsade lite om hur jag kan göra tills P-M kommer. Jag ska longreina honom lite, men hon tyckte absolut inte att han bara skulle stå. Dessutom får jag låna en back on track-ryggvärmare av Fia, så får vi se hur han reagerar på den. Det knepiga är att han är så himla öm i ryggen, och du förstår säkert att man direkt tänker på sadeln. Men faktum är att den största reaktionen blir längre bak, över njurarna och länden upp på kruppan. Han sänker sig rejält när jag trycker där. Hoppas verkligen att det är höften som spökar, och att det är som equiterapeuten trodde, att han helt enkelt inte blev färdigbehandlad förra gången, utan skulle ha behövt mera behandlig för att få ett hållbart resultat. Jag hoppas och tror på det, för om det är sadeln som spökar vet jag uppriktigt inte vad jag gör.... går ut i skogen och häver upp ett primalskri kanske... Om det är någon som vet hur mycket möda (och PENGAR) jag lagt ner på det här med sadlar, så är det nog du. Om det är sadeln kommer jag att longreina honom på banan, och sedan får vi väl skogsmulla runt i skogen för resten... suck!! Någon uppsutten dressyr barbacka kommer jag inte att träna för varken Suz eller Bent, jag kan helt enkelt inte sitta tillräckligt bra utan att våldföra mig på mina egna höfter. Så det känns helt meningslöst att lägga dom pengarna där. Det är tur att jag älskar honom så mycket, annars skulle jag nästan ge upp....

Hoppas du inte tröttnat på mig och mitt gnäll, men jag lovar att rycka upp mig tills nästa gång!!

Kramar
Lollo

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 10 april 2022 19:01

Det är åtta år sedan jag senast skrev på denna blogg. Jag skaffade en egen hemsida och bloggade vidare på den ett tag, men nu skriver jag ett inlägg här igen. Jag funderar på att lägga ner hemsidan då jag känner att den har tjänat ut sin roll. Jag hi...

Av Frida - 11 september 2014 13:25

Efter många år på först bloggagratis och under senare år på bloggplatsen så har jag bestämt mig för att flytta bloggen. Jag saknar många funktioner här på bloggplatsen och det är vad som gjort att jag bestämt mig för flytten. Numera ligger min blogg ...

Av Frida - 31 augusti 2014 18:07

Titan och Perla har fått stå lite åt sidan nu när vi har fokuserat på att förbereda Distinguido inför att åka transport och vara med på kurs. Idag längtade jag dock efter att rida Perla, så det blev hon som fick komma ut först. :-)   Då jag inte ...

Av Frida - 28 augusti 2014 21:52


Idag fick Erik en avbokning mitt på dagen, så han kom hem och vi åt lunch tillsammans. Efteråt gick vi ut och tränade Distinguido. Idag fortsatte jag träningen med slutan och nu verkar det som att Disto har förstått kombinationerna av hjälperna f...

Av Frida - 28 augusti 2014 16:04


Nu har det åter igen varit dags för ridsport på TV. I år har jag inte brytt mig om att ens titta på sändningarna, för jag vet att jag mest skulle sitta och bli besviken. Dressyren är inte dressyr i mina ögon, de flesta ryttare har hårt, hårt åtdragna...

Presentation


Välkommen till min blogg, som tillhör min hemsida www.akademiskridkonst.se. Här skriver jag mest om Akademisk Ridkonst och hästträning.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards